زنده آنهايند که پيکار ميکنند؛ آنان که جان و تنشان از عزمي راسخ آکنده است؛ آنها که از شيب تند سرنوشت بالا ميروند؛ آنان که انديشمندانه به سوي هدفي عالي راه ميسپارند و روز و شب پيوسته در خيال خويش يا وظيفه مقدس دارند يا عشقي بزرگ.
قبل از هر چيز، به همه شما کنکوريهاي عزيز، يک «خسته نباشيد» حسابي ميگوييم. حتماً همه شما عزيزان، در هر شرايط درسي که هستيد، الان به صورت جدي و اساسي در حال مطالعه هستيد تا از اين دوران طلايي و سرنوشتساز ارديبهشت و خرداد بخوبي بهره ببريد.
اين دوران باقيمانده براي همه مهم است؛ هم براي کساني که از ابتداي سال با برنامه پيش رفته و تا به حال به همه برنامه هايشان عمل کردهاند، و هم براي کساني که بنا به دلايلي نتوانستهاند آن طور که بايد مطالعه کنند و از برنامه عقب هستند. اين روزهاي باقي مانده، به طور بسيار محسوسي ميتواند بر رتبه يا افزايش قابل توجه درصدهاي بعضي از درس هاي شما تاثير بگذارد؛ بنابراين، لازم است که قدر اين دوره را بدانيد و در روزهاي باقي مانده، بخوبي درس بخوانيد.
آشفتگي ذهني، يکي از مشکلاتي است که ممکن است در اين دوره باقي مانده تا کنکور، برخي از داوطلبان، چه داوطلبان زرنگ و با آمادگي بالا، چه داوطلبان با آمادگي متوسط و چه داوطلباني که کم مطالعه کردهاند، به آن مبتلا شوند. آشفتگي ذهني، دلايل گوناگوني داشته و حل اين معضل، با توجه به نوع آن، راهکارهاي مختلفي دارد.نظر به اينکه در هفته هاي مهم منتهي به کنکور قرار داريم و آشفتگي ذهني ميتواند تاثير بدي بر مطالعه و نتيجه کنکور شما بگذارد، در اين مقاله سعي ميکنيم تا شما را با راهکارهاي مقابله با آشفتگي ذهني، آشنا سازيم.
همه ما در تمام طول روز، با وجود فعاليتهاي بدني و کار فکري، مشغوليتهاي ذهني خاص خود را داريم. کار فکري يا فعاليت ذهني، فعاليتهاي هدفمندي هستند که ما آگاهانه به آنها مي پردازيم، اما اشتغال ذهني، فعاليتي است که هدفمند نيست و ما به آن عادت کردهايم؛ حتي ممکن است که نسبت به آن، آگاهي کامل نداشته باشيم. اشتغال ذهني، معمولاً به مسايلي مربوط به گذشته، اتفاقات روزمره، مسايل مرتبط با آينده يا عوامل استرسزا اختصاص مييابد. مشغول شدن مداوم ذهن ما به اين مسايل، از ما انرژي زيادي ميگيرد و معمولاً، بخش بزرگي از انرژي رواني ما به دليل پرداختن به مسايلي که برايمان اشتغال ذهني ايجاد ميکنند، هدر ميرود؛ مثلاً، مواردي را به ياد آوريد که ذهنتان، درگير مسايل خاصي بوده و شما با وجودي که فعاليت بدني چنداني انجام نداده بودهايد، بشدت خسته شدهايد. در آن شرايط، تنها ذهن شما در فعاليت بوده است؛ آن هم فعاليت غيرسازنده.
مشکل آشفتگي ذهني، که ممکن است براي هر داوطلب کنکور در مقطعي يا در کل دوره آمادگي براي کنکور به صورت شديد يا کم ايجاد شود، ميتواند به دلايل بسياري به وجود بيايد، و در يک داوطلب، نسبت به ديگري متفاوت باشد. آشفتگي ذهني يک کنکوري ممکن است ناشي از نداشتن يک برنامه خوب مطالعاتي که جوابگوي نيازهاي داوطلب است، استرس و فشار ناشي از کنکور، کم مطالعه کردن يا نتيجه خوب نگرفتن از آزمونها و ... باشد. آشفتگي ذهني، بخش مهمي از وقت و انرژي داوطلب را گرفته و باعث ميشود تا داوطلب نتواند از وقت و فکر خود بخوبي استفاده کند. اگر براي شما عزيزان هم، اين مشکل پيش آمده است و تمايل داريد که هر چه زودتر از شر اين عنصر مزاحم مطالعه خلاص شويد، پس با ما همراه شويد.
راهکارهاي مقابله با آشفتگي ذهني
1- برنامه ريزي کنيد
يکي از مهمترين کارهايي که انجام آن در همه مراحل آمادگي براي کنکور لازم است و ما بارها و بارها در بيشتر مقالات خود بر آن تاکيد خاصي کردهايم و باز هم به دليل اهميت اين موضوع بر آن تاکيد ميکنيم برنامه ريزي است. برنامهريزي به قدري مهم است که اگر شما داوطلب عزيز، حتي يک روز مانده به کنکور را نيز با آن پيش برويد قطعاً در مقايسه با ساير روزها، بهتر درس خوانده و بهتر نتيجه خواهيد گرفت. اولين راه براي رهايي از آشفتگي ذهني هم اين است که تمام فکر و ذکر خود را روي يک برنامه متمرکز کنيد و در مورد آن، خوب فکر کنيد و اراده و تصميم خود را روي آن متمرکز کرده و از تغيير برنامه جداً بپرهيزيد.
اگر از قبل برنامه ريزي داشته و احساس ميکنيد که اين برنامه به دلايلي، پاسخگوي شرايط فعلي شما نيست، با توجه به وضعيت خود، درسهايي که بايد بخوانيد و دوره کنيد، تست هايي که بايد بزنيد و ... با هم فکري و همکاري خانواده، دوستان يا مشاوران، يک برنامه خوب براي خود بريزيد. براي اينکه ديگر دچار آشفتگي ذهني نشويد، حتماً جوانب مختلف برنامهتان را و توقعي که از خودتان در اين مدت باقي مانده داريد در نظر بگيريد. بعد از چيدن برنامه جديد، بدون فکر کردن به اينکه قبلا چه اشتباهاتي داشته و چقدر درس خواندهايد و در مجموع بدون افکار منفي و با تجربه گرفتن از اين مدت باقي مانده، فقط و فقط درس بخوانيد. اگر باز هم به اين نتيجه رسيديد که برنامه شما مطابق خواسته هاي شما نيست، بدون نگراني، باز هم برنامه خود را تغيير دهيد. فقط مراقب باشد که دچار وسواس فکري نشويد و وقت زيادي را براي انجام اين کار هدر ندهيد.
2- افکار منفي را دور بريزيد
همه ما روزانه با افکار منفي در برخي از موارد مواجه مي شويم. اين افکار، ذهن بيشتر کنکوري هاي عزيز را درهم مي ريزد و باعث مي شود تا فکر و توان آنها براي يادگيري دروس و آمادگي براي کنکور بخوبي عمل نکند. نگران نباشيد؛ شما در اين زمينه تنها نيستيد، بلکه همه کنکوريها در موارد و زمان هاي مختلف، دچار افکار منفي و نااميد کننده ميشوند؛ اما نکته مهم، اين است که بتوانيد اين افکار را دور بريزيد و بخوبي در ادامه مسير قرار بگيريد. اتفاقات گذشته را کنار بگذاريد. گذشته، گذشته است و براي تغيير آن نميتوانيد کاري انجام دهيد؛ جز آنکه از آن درس بگيريد؛ پس افکاري را که درباره مسايل گذشته است و ذهن شما را به خود مشغول ميسازند به پس زمينه برانيد؛ چون اين مسايل، جزو مسايل غيرمهم به شمار ميروند. مسايل حل ناشدني زندگي را که راه حلي ندارند و بايد با آنها کنار بياييد، جزو مسايل غيرمهم محسوب کرده و آنها را يادداشت کنيد. جاي آنها در پس زمينه است؛ پس به آنها اجازه جولان ندهيد و محکم بگوييد: "گذشتهها، گذشته است؛ مهم، آينده است و من مي توانم از پس همه چيز برآيم."
دور ريختن افکار منفي، کار بسيار راحتي است. فقط کافي است که به صورت مداوم به اهدافتان فکر کنيد و خودتان را در رشته و دانشگاه مورد نظر خود تصور کنيد. با خود فکر کنيد که به شغلي که آرزو داريد بعد از فراغت از تحصيل، در آن مشغول باشيد، اشتغال داريد و فرد مطرحي در جامعه هستيد. عکس سردر دانشگاه مورد نظرتان را به محلي که در معرض ديدتان است، بزنيد و هنگام خوابيدن، موقع بيدار شدن يا هر وقتي که احساس خستگي و نااميدي کرديد، به آن توجه کنيد. يادتان باشد که مهمترين راه براي بيرون ريختن افکار منفي، داشتن افکار مثبت است؛ پس مرتب با خود بگوييد: «من ميتوانم؛ من ميتوانم، به همه آنچه که در ذهن دارم برسم. من موفق ميشوم.»
3- استراحت کنيد
وقتي صحبت کنکور به ميان مي آيد همه فکر مي کنند که يک کنکوري، بايد هميشه در حال درس خواندن باشد و پيوسته درس بخواند و هيچ استراحتي نداشته باشد. هر چه به زمان کنکور نزديک تر مي شويم اين انديشه در ذهن مشاوران کنکور، والدين و خود داوطلبان قويتر ميشود؛ در واقع، متاسفانه، عده اي نزديک شدن به زمان کنکور را با مطالعه بي وقفه اشتباه ميکنند، و اين تصور بسيار غلطي است؛ زيرا يک کنکوري که از چند ماه قبل، شروع به مطالعه کرده است، براي اينکه مهمترين دوره مطالعهاش را هم با آرامش و به صورت مطلوب بگذراند، نياز به استراحت کافي دارد. استراحت، نياز هر انساني است. اين اشتباه است که فکر کنيم ميتوانيم بدون استراحت پيش برويم. اگر زمان استراحت ما کافي و منظم نباشد، مطميناً خستگي، ما را از ادامه مسير بازميدارد. درست است که شما دوستان عزيز، زمان باقيمانده را که مهمترين زمان براي رسيدن به موفقيت است، بايد دريابيد، اما نکته مهمتر، اين است که سنجيده رفتار کنيد.
همه شما عزيزان، نياز داريد که بين شش تا هشت ساعت در شبانه روز بخوابيد؛ به علاوه، بايد بين مطالعه دروس هم، استراحت داشته باشيد تا مغز شما بخوبي، مطالبي را که خواندهايد، در جاي مناسب ذخيره کند. اين زمان استراحت را بسته به عادات مطالعه، خواب و بيداري و استراحتهاي بين درسي خود تقسيم کنيد و نگران وقت اختصاص داده به استراحتتان نباشيد. اگر براي مطالعه، وقت بيشتري بگذاريد و در ادامه خسته شده و دچار آشفتگي ذهني شويد، وقت بيشتري از شما هدر خواهد رفت؛ افزون بر اينکه مطالب را نيز بخوبي ياد نگرفته و مجبوريد در زمان ديگري، آنها را مجدداً مطالعه کنيد.
4- از استرس دوري کنيد
يکي از مهمترين مسايلي که باعث آشفتگي ذهني داوطلبان عزيز ميشود، استرس است. استرس و اضطراب، باعث مي شود که برخي از داوطلبان عزيز، پيوسته به اين نکته فکر کنند که مطالعه خوبي نداشتهاند، ممکن است که سر جلسه نتوانند به سؤالات پاسخ دهند، وقت کافي براي مطالعه دروس در روزهاي باقي مانده ندارند و ... در ادامه، همين استرس باعث ميشود تا شما نتوانيد بهره وري خوبي داشته باشيد و خوب درس بخوانيد؛ مضاف بر اينکه ذهن شما، پيوسته مشغول چيزهايي است که هنوز رخ نداده و ممکن است که هيچ گاه هم رخ ندهد. براي مقابله با استرس و در نتيجه جلوگيري از بروز يکي از دلايل آشفتگي ذهني، سعي کنيد که به خودتان اعتماد کنيد، خودتان را با کسي مقايسه نکنيد، از مسايلي که استرس شما را زياد ميکند، دوري کنيد و فقط به هدف فکرکنيد و با انگيزه و پشتکار به ادامه راه بپردازيد. نکته مهم ديگر درباره مقابله با استرس، اين است که اگر استرس شما در موضوعي خاص، بسيار زياد و غير قابل کنترل است، حتما با آن مواجه شويد يا آن را با شخصي مانند پدر و مادر يا مشاور و يا کسي از دوستان نزديکتان در ميان بگذاريد. آن وقت خواهيد ديد که موضوعي که باعث استرس و آشتگي ذهني شما ميشود، چقدر براي اطرافيانتان که از بيرون به آن موضوع مينگرند، پيش پا افتاده است.
5- تفکيک کنيد
قبل از هر چيز، مواردي را که معمولاً در طي روز، ذهن شما را به خود مشغول ميسازد، يادداشت کنيد. به اين منظور، لازم است که چند روز تا حداکثر يک هفته، بر فعاليتهاي ذهني خود نظارت کنيد و متوجه افکاري باشيد که در ذهن شما جاري است. پس از اينکه به اشتغالات ذهني خود پي برديد و متوجه شديد که معمولاً چه نوع افکاري ذهن شما را مشغول ميکند، در مرحله بعدي، مسايل مهم و مسايل غيرمهم را از يکديگر تفکيک کنيد. به ياد داشته باشيد که قرار است مسايل مهم را در شکل، و مسايل غيرمهم را در پس زمينه شکل جاي دهيد.
ممکن است از خود بپرسيد که چگونه ميتوانم مسايل مهم را از غيرمهم تفکيک کنم. براي انجام اين کار ميتوانيد معيارهاي زير مانند مسايل مربوط به اينکه چرا در گذشته موفق نشدم، چرا در ماههاي قبل بخوبي درس نخواندم، يا نگرانيهاي مربوط به آينده، مثل اينکه نتيجه کنکور شما يا دوستانتان چه خواهد شد، و... را شاخص قرار دهيد. مسايل پيش پا افتاده روزانه، که معمولاً تکراري هستند و فکر شما را مشغول ميسازند، مسايل غيرمهمي هستند که بايد به پس زمينه رانده شوند.
در ادامه، کارهايي که باعث موفقيت شما مي شود، تمرکز روي برنامهريزي درست، شيوه مطالعه صحيح و چگونه درس خواندن و ... مسايلي است که بايد در زمينه ذهني شما باشد تا موفق شويد. در مجموع، ابتکار با شماست که چه مواردي را در چه قسمتي بگنجانيد؛ البته اين موارد، ثابت نيستند و ممکن است که بر حسب شرايط، تغيير کنند.
6ـ در مورد آن صحبت کنيد
هر وقت، موضوعي، چه مربوط به کنکور و چه غير از آن، باعث آشفتگي ذهني شما شد، در مورد آن با شخصي که با او راحت هستيد و البته ميتواند بخوبي شما را راهنمايي کند، صحبت کنيد. صحبت کردن در مورد موضوعاتي که باعث آشفتگي ذهني تان شده است دو مزيت اصلي دارد: ميتواند به شما احساس تاييد شدن و شنيده شدن بدهد، و همچنين مي تواند شما را با ديدگاههاي مختلف ديگران آشنا بکند.
اغلب، فقط داشتن کسي که به حرف هايتان گوش بدهد و افکارتان را درک کند، باعث ميشود که فوريت، شدت و کثرت افکارتان از بين برود. به همان اندازه، شنيدن افکار و ديدگاه هاي فکري طرف مقابل نيز ميتواند شما را با بينش و راهکارهاي جديدي آشنا کند.
پیک سنجش
تاریخ ارسال پست: شنبه 01 خرداد 1395 ساعت: 14:5
برچسب ها : پیک سنجش,